Pantofii brogue – o alegere stilată

Pantofii Brogue sunt acei pantofi sofisticați, construiți din mai multe bucăți, cu perforații drept caracteristică principală a designului. Ei fost inventați de fermierii englezi, iar motivul pentru care ei au făcut asta este inedit. Aceștia aveau nevoie ca pantoful să se usuce mult mai repede după ce erau pătrunși de apă, iar acele găuri aveau un rol practic. De altfel, denumirea lor vine de la termenul galez „brog” care înseamnă pantof. În alte regiuni din Europa este folosit și termenul de budapest.

În Anglia, acești pantofi erau inițial pantofii vânătorilor, abia apoi devenind încălțămintea artistrocaților și a oamenilor înstăriți. Din momentul acestei schimbări de rol, au avut loc și alte modificări în privința designului. Pantofarii au început să conceapă încălțămintea pentru a fi cât mai comodă și lejeră, din piele cât mai fină și mai subțire iar în privința găurilor, acestea au de atunci doar rol decorativ.

Evoluția i-a separat în două modele diferite: full-brogue și half brogue, în funcție de perforațiile folosite. Mai jos poți vedea cele două modele:

Half Brogue
Full brogue

De asemenea, pantofii Oxford se regăsesc în două stiluri – Oxord și Derby. Cei Oxford sunt numiți pantofi închiși iar cei Derby sunt numiți  pantofi deschiși, având șireturile plasate deasupra caputei. Ai mai jos un exemplu pentru a înțelege mai clar:

În ziua de azi, pantofii brogue sunt folosiți atât la ținutele formale cât și la cele casual sau smart casual. De altfel, imprimeul sau mai bine zis, modelul, a devenit atât de popular încât pe piață au apărut și teniși sau adidași de acest tip.

Totuși, modelul conscrat de pantofi brogue rămâne probabil cea mai stilată alegere când vine vorba de ținute formale.

 

sursa foto: aici, aici, aici și aici

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *